Menu na chrzciny – jak wybrać smaczne dania, które będą mile wspominane przez gości

2018-02-08

Menu na chrzciny – jak wybrać smaczne dania, które będą mile wspominane przez gości.

Jednym z zadań na które poświęcamy najwięcej czasu przy okazji organizowania przyjęcia z okazji chrzcin, jest wybór menu. Niezależnie czy organizujemy przyjęcie w domu czy w restauracji, to na nas spoczywa obowiązek wyboru dań, które przypadną do gustu wszystkim gościom. Jak się do tego przygotować, żeby wszyscy byli zadowoleni?

Alergie i inne problemy.

Ważne jest, żeby przed przyjęciem dowiedzieć się czy zaproszeni goście są na jakichś dietach (np. wegańska, wegetariańska), bądź mają alergie pokarmowe (np. gluten, nabiał). Jest to podstawa do tego, żeby móc przygotować się na takie ewentualności. W takich sytuacjach należy zaplanować dodatkowe dania lub ewentualne zamienniki niektórych elementów,  żeby nie musieć dań pozostałych gości dopasować do tych pojedynczych.

Najmłodsi gośćmi specjalnymi.

W związku z tym, że chrzciny to uroczystość rodzinna, należy mieć na uwadze, że wśród gości będą dzieci. Warto więc wziąć pod uwagę dla nich specjalne menu. O ile jeszcze z zupą raczej nie będzie problemu, to przy daniu głównym można pomyśleć o jakichś specjalnych potrawach, które nie będą zakładały ciężkiego, smażonego mięsa czy surówek z kapusty, które nie należą do dziecięcych przysmaków.

Ile dań i w jaki czasie?

Zazwyczaj przyjęcie po chrzcinach zaczyna się we wczesnych godzinach popołudniowych. Dlatego też głównym punktem programu jest obiad. Złożony jest zazwyczaj z trzech dań lub czterech dań. Jeśli po obiedzie planujesz jeszcze tzw. zimną płytę, to możesz zrezygnować z przystawki i ograniczyć obiad do zupy i dania głównego. Kluczowy jest również deser. Część osób decyduje się na tort, ale nie jest to oczywiście konieczność, równie dobrze możesz zaproponować jakieś inne ciasto, bądź skorzystać z deseru będącego w menu restauracji, w której odbywa się przyjęcie.

Zupa – tradycyjnie czy nowocześnie.

Jeszcze kilka lat temu idąc na przyjęcie po chrzcinach czy na wesele, można było być praktycznie pewnym, że powitani zostaniemy przy stole rosołem. Nadal ta zupa jest często wybierana. Jeśli jednak chcesz podać coś mniej oczywistego, to może warto zdecydować się na zupę krem, np. z zielonego groszku czy dyni. Jeśli weźmiesz pod uwagę zupę grzybową, to pamiętaj o alternatywie dla dzieci, które do 10. roku życia grzybów jeść nie powinny.

Danie główne.

To jest zazwyczaj najczęściej komentowany punkt całego przyjęcia. W Polsce tradycyjnie decydujemy się zazwyczaj na mięso z dodatkami. Może to być wersja klasyczna: kotlet, pieczeń, rolady, albo bardziej nowocześnie: stek lub jagnięcina. Jeśli bierzemy pod uwagę dwa alternatywne dania, to pamiętajmy, że coraz popularniejsze na stołach polskich stają się ryby, więc jakieś lekkie danie z łososiem może być dla niektórych osób, szczególnie tych dbających o linie ciekawą propozycją.

Skomponowanie menu nie jest prostą sprawą. Zawsze staramy się pomóc naszym gościom dobrać dania, które najlepiej odpowiedzą na potrzeby wszystkich obecnych. Dlatego proponujemy kilka możliwości, z których można wybrać tą, która najbardziej będzie trafiać w gusta danej rodziny. Oferujemy też możliwość wyboru dań z menu dziecięcego, żeby najmłodsi mogli zjeść smacznie i zdrowo. – mówi event manager z Browaru Lubicz w Krakowie:

http://www.browar-lubicz.com.pl/chrzciny

 

 

Wyjątkowe miejsca